Ton maakte eindeloos veel puzzels – soms zelf bedachte nieuwe, soms variaties op bestaande en soms een combinatie van die twee in verhaalvorm.

Een groot aantal van zijn puzzels verscheen in zijn weekblad of als bijlage ervan, waarvan hieronder de complete serie, inclusief het Puzzelboek van meester Sam en de meeste verhalen van Al-Ma’moen, waarover hij in de eerste puzzelrubiek het volgende zei:

“De titel is De verhalen van kalief al-Mamoen. Ik loop er al jaren mee te leuren langs tijdschriftredacties en uitgevers, maar zonder resultaat. En ik vind het zelf toch zo’n aardig boek. Het bevat een serie van ruim honderd verhalen die samen het leven van kalief Abdallah al-Mamoen beschrijven, de zoon van de beroemde Haroen al-Rasjied. Hij leefde van 786-833.
Het is goed om ook eens kennis te maken met de bloeitijd van de Islam, toen de verbittering over de overheersing door het Westen in de Arabische wereld nog niet had toegeslagen Maar gaandeweg scheen dit geschiedenisboek te veranderen in net zo’n sprookjesboek als Duizend en één nacht . Verzonnen figuren als de kooplieden Hoenan en Hassan wandelden de verhalen binnen. Maar daarbij werd het een puzzelboek. Een wereld vol raadsels leidt ons binnen in een wereld vol puzzels. Dan wordt plotseling van de lezer meer gevraagd dan ontspannen achterover leunend boeiende verhalen te lezen. Hij moet pen en papier pakken, vraagstukken oplossen en dus af en toe goed nadenken. Dat kan trouwens toch geen kwaad in deze wereld.”

Puzzelrubriek

afscheid van Ton

Ton Oosterhuis21 juli 1925 - 11 juni 2017

Probeer te leven als een kind
Dat spelend in de goot
een wonderwijde wereld vindt
rond zijn papieren boot.